Vartiointivuoron varaus

Venesatamien vartiointi on osoittautunut tehokkaaksi keinoksi estää veneisiin kohdistuneita varkauksia ja vahingontekoja. Yleensä satamien vartioinnin organisoi satamassa toimiva venekerho. Svinössä se on Suvisaariston Navigaatioseura. Seuran jäsenille vartiointi on veneen katsastuksen ja jäsenelle kuuluvien maksujen maksamisen ohella tärkeimpiä velvoitteita. Seuran paikalla ei voi pitää venettään, jos jokin mainituista velvoitteista jää hoitamatta.

Vartiointi on kuitenkin pyritty tekemään mahdollisimman vähän ketään kuormittavaksi. Seuran jäsenen täytyy vartioida veneilykaudella vähintään kaksi neljän tunnin vuoroa. Vuoroja voi tehdä niin monta kuin haluaa, mutta kaksi on minimi. Vuorot ovat 22 – 02 ja 02 – 06. Vuorot voi tehdä peräkkäin saman yön aikana tai haluaminaan ajankohtina. Olisi tärkeää saada kaikki yöt kokonaan miehitetyiksi, joten seuran jäsenien ja muiden vartiointiin osallistuvien toivotaan varaavan vähintään yhden ilta- ja yhden yövuoron. Vartiointikalenterista varataan vuorot omilla tunnuksilla. Varatun vuoron voi vaihtaa, jos ajankohta myöhemmin osoittautuu hankalaksi.

Vartijan tulee kirjautua vuoron aluksi sivustolle. Vartiosivujen käyttö on mahdollista ainoastaan satamassa, joten omalta kotisohvalta ei vartiointia pysty hoitamaan.  Vartiopäiväkirjaa voit käyttää omalla PC:llä tai kännykällä, kunhan yhteys on tehty SuNSin WLANin kautta (Mahdollinen VPN pitää kytkeä pois päältä). Vartiokopin PC on hiukan yskinyt viimeaikoina, joten sen toimivuus on epävarmaa – tarkoitus on päivittää sinne toimiva PC.

Vartiopäiväkirjaan on hyvä merkitä vuoron aikana olleita tapahtumia, epämääräisiä liikkujia, avustettuja veneitä, havaittuja puutteita tai rikkoutumisia sataman rakenteissa jne. Vartijan kannattaa tehdä muutama tarkistuslenkki laitureilla vuoron aikana.

Vartiokoppiin on varattu vartijaa varten paukkuliivit, taskulamppu ja kiinnitysköysiä. Vartijan on hyvä huolehtia, että hänellä on ladattu matkapuhelin vedenpitävässä suojapussissa. Varsinkin keväisin ja myöhään syksyllä vedet ovat kylmiä ja laiturilta veteen pudonneen on vaikea päästä takaisin ylös. Sen vuoksi pelastusliivien käyttö laitureilla liikuttaessa on suositeltavaa. Kenenkään ei kannata vaarantaa itseään ja pyrkiä uhkarohkeisiin kiinniottoihin, vaikka saisi mahdolliset varkaat yllätettyä. Kannattaa arvioida tilanne tarkasti ja mieluummin hälyttää paikalle poliisi kuin lähteä itse käyttämään jokamiehen kiinniotto-oikeuttaan.

Seuraan kuulumattomat veneilijät voivat luoda itselleen käyttäjätunnukset, joilla pääsevät rekisteröitymään vartiointikalenteriin. Seuran ulkopuoliset veneilijät ovat ilahduttavan aktiivisesti osallistuneet vartiointiin, onhan loppujenlopuksi kyse yhteisestä edusta. Tunnukset luodaan valikosta rekisteröi venepaikka ja ne pitää uusia jokaisena vuonna, koska venepaikat elävät vuosittain.

Comments are closed.